Και μπορεί η παρουσία του Τουρκικού σκάφους να μην συνοδεύτηκε από κάποια ερευντική δραστηριότητα, εντούτοις αρκετοί αναλυτές διαβάζουν την Τουρκική πρόθεση ως μια ενέργεια δήλωσης προθέσων, ότι δηλαδή η περιοχή βρίσκεται υπό τη δική της θαλάσσια δικαιοδοσία κι επομένως η ίδια πρόκειται να διεξάγει έρευνες αλλά και να εμποδίσει ενδεχόμενες ελληνικές.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα και οι ένοπλες δυνάμεις, όπως δήλωσε και ο υπουργός Άμυνας χθες, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει ώστε να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Έθεσαν δηλαδή το τουρκικό πλοίο υπό στενή παρακολούθηση χωρίς να υπάρχει κάποια διάθεση κλιμάκωσης από την ελληνική πλευρά. Από την ηγεσία του Πενταγώνου εκφράζεται η πρόθεση για ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα, ώστε να μην δημιουργείται κλίμα πανικού αλλά και ανησυχίας στον κόσμο.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, “Δέχομαι την ερμηνεία ότι [το Τουρκικό πλοίο] κινήθηκε  με αυτό τον τρόπο λόγω καιρού, γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι ελέγχονται τα ανακλαστικά μας. Τα οποία και σε αυτή την περίπτωση λειτούργησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σ. Αραβία

Από χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία ενώ αύριο θα επισκεφτεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πέρα από τις οικονομικές συζητήσεις, θα τεθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, καθώς η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει πυραύλους Patriot στη Σ. Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης αλλά και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Εξελίξεις και στα θέματα της Λιβύης

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών που μετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να συναντηθούν στα μέσα Μαρτίου. Οι χώρες που συμμετείχαν στην διάσκεψη συμφώνησαν τη 19η Ιανουαρίου στο Βερολίνο να υποστηρίξουν την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Ωστόσο, τα αντίπαλα μέρη δεν τηρούν την εκεχειρία, ενώ χώρες που υποστηρίζουν τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ή τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ δεν σταματούν να τους προμηθεύουν όπλα.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, χωρίς πάντως να έχει μέχρι στιγμής διασφαλίσει την παρουσία της στη Διάσκεψη.