Περιφέρειας Αττικής: Ξεκινάμε από την αρχή για να διασφαλίσουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

Με αφορμή σημερινό σχόλιο του κ. Ν. Μπογιόπουλου σε ραδιοφωνική εκπομπή στον REAL FM, σχετικά με το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στην Κινέτα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω :


Η Αττική έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν, με απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και περιουσιών, το λαϊκισμό και την έλλειψη προληπτικού σχεδιασμού όσον αφορά τη διαχείριση των φυσικών φαινομένων και την αποτροπή εκδήλωσης καταστροφικών συμβάντων.

Πληρώσαμε κι εξακολουθούμε και σήμερα να πληρώνουμε ακριβά την έλλειψη επαρκούς αντιπλημμυρικής θωράκισης, την άναρχη δόμηση, την απουσία ολοκληρωμένων μελετών για τη διαχείριση των συνεπειών που έχουν προκληθεί από φυσικές καταστροφές, όπως έγινε πέρσι με την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνια όρη.

Ως Περιφέρεια Αττικής δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά τέτοιες καταστάσεις.

Κι έχουμε δεσμευθεί να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε λάθη κι ανεπάρκειες δεκαετιών.

Στο πλαίσιο αυτό, με σχέδιο και πρόγραμμα εκπονούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, στη χαρτογράφηση, οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων, σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση, καθώς κι ένα νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας, που θα δίνει βάρος στην πρόληψη.

Αν το σχέδιο αυτό υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα είχαμε ζήσει ούτε την καταστροφή στη Μάνδρα, ούτε και το περιστατικό με το πλημμυρισμένο οικόπεδο στο Δήμο Αμαρουσίου, που οφειλόταν στο γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία της αντι-περιφέρειας Αττικής δεν είχε φροντίσει να καθαρίσει έγκαιρα το ρέμα που διέρχετο από την περιοχή. Ούτε αν είχε προχωρήσει στο αναγκαίο έργο της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, αφού ο Δήμος Αμαρουσίου είχε έγκαιρα καταθέσει τις απαραίτητες μελέτες.

Δεσμευθήκαμε στους πολίτες να κάνουμε μια Νέα Αρχή για όλη την Αττική.

Στη δέσμευσή μας αυτή θα ανταποκριθούμε με συνέπεια κι ευθύνη .

Η νέα Κινέτα, στην οποία έκανε αναφορά ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης δεχόμενος το ειρωνικό σχόλιο του δημοσιογράφου, δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, αλλά προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, για τρίτη ημέρα τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας εργάζονται για την αποκατάσταση των προβλημάτων στην Κινέτα

Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητά μας η άμεση αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Θα είμαστε στο πλευρό των πολιτών με στόχο την άμεση ανακούφισή τους»


Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο οποίος μετέβη στην πληγείσα περιοχή από τις πρώτες ώρες της καταστροφής και υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλου σε συνεργασία και με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη, κλιμάκια της Περιφέρειας βρίσκονται σήμερα για τρίτη ημέρα στην Κινέτα, με στόχο την καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποκατάστασή τους.

Στις πρώτες προτεραιότητες είναι η αποκατάσταση της ασφαλούς κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, η πρόσβαση των κατοίκων στις κατοικίες, η άντληση υδάτων από την Πυροσβεστική και ακολούθως η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής. Να σημειωθεί ότι  από τις πρώτες κιόλας ώρες αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε συνεργασία με την ΔΕΔΔΗΕ Κορίνθου.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν στην Κινέτα 28 μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής με τη συμβολή μέσων του Δήμου Μεγαρέων προκειμένου, να συμβάλλουν στη διάνοιξη και τον καθαρισμό των δρόμων. Παράλληλα, βρίσκονται στην περιοχή κλιμάκια της περιφέρειας προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις επιχειρήσεις και σε υποδομές.

Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στη γέφυρα Πίκα, εξαιτίας της υπερχείλισης του ρέματος το οποίο είχε καθαριστεί πριν λίγες ημέρες από συνεργεία  της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στο σημείο, επιχειρούν για να ξεμπλοκάρουν το ρέμα δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, κατόπιν επικοινωνίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Τα τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας βρίσκονται στην Κινέτα, από τις πρώτες ώρες που σημειώθηκαν οι ζημιές και κινούνται ταχύτατα με στόχο την όσο δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση τους. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Μεγαρέων και με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να ανακουφίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τους πολίτες σε μία περιοχή που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τις φυσικές καταστροφές. Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Θα είμαστε στο πλευρό τους με στόχο την άμεση ανακούφιση τους».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, που από τις πρώτες πρωινές ώρες έστειλε κλιμάκια της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών και είχε ξεκινήσει η καταγραφή και οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί, τόνισε σε δηλώσεις του ότι:

«Η Πολιτική Προστασία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ήμασταν  σε ετοιμότητα και προσπαθήσαμε από την αρχή να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Στόχος της Περιφέρειας Αττικής, αμέσως με την αποκατάσταση των ζημιών και η καταγραφή που ξεκίνησε από τις πρώτες ώρες, η δρομολόγηση των αναγκαίων έργων, για την αποτελεσματική θωράκιση της περιοχής. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τέτοιες εφιαλτικές στιγμές».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: