Χρήστος Σπίρτζης: «Το δίλημμα της εθνικής κάλπης είναι πρόοδος ή συντήρηση»

Το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, είναι μια πλήρης και ολική οπισθοδρόμηση στις εφιαλτικές ημέρες του 2010-2014 και των μνημονιακών πολιτικών ή μια ευρωπαϊκή χώρα με κοινωνικό κράτος και στήριξη των υγιών παραγωγικών δυνάμεων.

Ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ανατολική Αττική, μιλώντας στα ΝΕΑ , θεωρεί ότι μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το κόμμα του, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο δίλημμα, αυτό των δύο τελείως διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και προγραμμάτων, και σημειώνει ότι η ΝΔ επιθυμεί την επικράτηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟ

 

  • Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου να ανατρέψει το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και πως;

Τα αποτελέσματα τα διαμορφώνει ο ελληνικός λαός και μόνο. Προφανώς και μπορεί. Είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για το πρόγραμμα μας, για όσα έγιναν αλλά δεν προβλήθηκαν, για τις διαφορές μας με το πρόγραμμα της ΝΔ. Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός μας οδήγησε στα μνημόνια και την κοινωνική κρίση. Η ΝΔ σε όλη την προεκλογική περίοδο δεν δίνει συγκεκριμένες πολιτικές αλλά γενικές αρχές του σχεδίου της.

Το δικό μας πολύπλευρο, ρεαλιστικό και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο έχει ως βάση του τις κοινωνικές ανάγκες, την παραγωγική ανασυγκρότηση, το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, τις πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και την Ελλάδα πρωταγωνιστή στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το δίλημμα της εθνικής κάλπης είναι πρόοδος ή συντήρηση και οι πολιτικές διαφορές και προτάσεις είναι ξεκάθαρες.

  • Ποια ήταν τα λάθη και οι αδυναμίες που οδήγησαν στην ήττα των ευρωεκλογών. Μάθατε από αυτά, τα διορθώνετε;

Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα. Πιστεύω ότι και τα λάθη και οι ολιγωρίες που είχαμε έγιναν απόλυτα κατανοητά. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε θέλουμε να γίνουμε γι αυτό και υπήρξαν τακτικές και οργανωτικές αδυναμίες. Δεν ενημερώναμε επαρκώς, πως επιβάλλονταν πολιτικές και άστοχες εκτιμήσεις των θεσμών και ποιες ήταν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν ασχοληθήκαμε με την επαγγελματική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων, υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ σήμερα, που στρέβλωναν κάθε τι που γινόταν. Ταυτόχρονα όμως με τα λάθη υπήρξαν πολιτικές, που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια.Υπήρξαν πολιτικές και πρωτοβουλίες που έφεραν τη χώρα αξιόπιστο διεθνή συνομιλητή,  κυρίαρχη και πρωτοπόρο χώρα στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ολοκληρώθηκαν αναγκαίες υποδομές για τη χώρα που για δεκαετίες έμεναν ως εξαγγελίες και εκπονήθηκε εθνικό στρατηγικό σχέδιο υποδομών και μεταφορών. Υλοποιήθηκαν κρίσιμες πολιτικές για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, για την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού εργασιακού πλαισίου, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για την διατήρηση και την σταδιακή αύξηση των συντάξεων.Ποιες από αυτές τις κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει η ΝΔ; Καμία απολύτως. .

  • Πάρα πολλοί ψηφοφόροι που σας στήριξαν το 2015, απείχαν και άλλοι ψηφισαν μικρότερα κόμματα. Γιατί να προσέλθουν τώρα να σας ψηφίσουν;

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ένα καθαρό δίλλημα, δύο τελείως διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και προγραμμάτων.

Η δική μας προοδευτική πρόταση που συνοψίζεται στον όρο «δίκαιη ανάπτυξη» δίνει βάρος στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην κοινωνική πολιτική, στο κράτος δικαίου, στην στήριξη των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, στην κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα ευρωπαϊκό και επαρκές εργασιακό πλαίσιο,

Η ΝΔ και ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Προκρίνει ότι όλα ρυθμίζονται, σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την αγορά. Και η «αγορά» επιμένει ότι βασική προϋπόθεση  ανάπτυξης είναι η συρρίκνωση μισθών, εισοδημάτων και εργασιακών δικαιωμάτων. Το δίλλημα είναι υπαρκτό και οι διαφορές ξεκάθαρες.

  • Μήπως η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει και ο Γ. Βαρουφάκης, είναι χαμένη;

Κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, ίσως επιθυμούν την επικράτηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Άλλοι για να αναζητήσουν τις συνθήκες που να αιτιολογούν την πολιτική τους ύπαρξη και άλλοι για να συνεργαστούν με τον νεοφιλελευθερισμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην βαρβαρότητα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Όσοι συμπαρατάσσονται στην οικοδόμηση ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, εξυπηρετούν τη ΝΔ και αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες απέναντι στη χώρα και τον προοδευτικό κόσμο.

  • Ιστορικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκόσμια, η μεσαία τάξη τιμωρεί. Μήπως ήταν λάθος η επιλογή της ταξικής πολιτικής που άφησε στην άκρη την μεσαία τάξη.

Δεν θα συμφωνήσω με την παραδοχή της ερώτησης σας, ότι ακολουθήσαμε μια ταξική πολιτική που άφησε στην άκρη τη μεσαία τάξη. Αναλάβαμε από τη ΝΔ μια Ελλάδα ουσιαστικά πτωχευμένη, με χαμένο το 30% του πλούτου της χώρας μας και το GREXIT στην ημερήσια διάταξη της Ευρώπης και των  φίλων της ΝΔ.

Διαπραγματευτήκαμε και μειώσαμε τις δεσμεύσεις των πλεονασμάτων που κληρονομήσαμε, έχοντας πάντα τους θεσμούς να ασκούν πιέσεις και εκβιασμούς σε κάθε αξιολόγηση, με λάθος παραδοχές και προβλέψεις όπως παραδέχτηκαν εκ των υστέρων.Τα βάρη επομένως έπεσαν στα μεσαία στρώματα, που πρέπει να πάρουν πίσω όσα προσέφεραν σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Είναι όμως άδικο για τα μεσαία στρώματα, σήμερα που βγήκαμε από τα μνημόνια, να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο με τα υψηλά στρώματα. Με όσους είχαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, με όσους είχαν μεταφέρει τις έδρες και επομένως την φορολόγηση τους εκτός Ελλάδας. Αυτή είναι η πραγματική πρόταση της ΝΔ, για μείωση της φορολογίας, για όλους. Αντί να επιστραφούν στα μεσαία στρώματα όσα έδωσαν στη χώρα και στην κοινωνία, να επιστραφούν σε όσους πλούτισαν από την κρίση και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

  • Και τώρα που την επικαλείστε δεν είναι αργά;

Εκείνοι που θυμήθηκαν αργά τη μεσαία τάξη δεν είμαστε εμείς, είναι εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα, που έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις και καταστήματα, που με τη στάση τους παρότρυναν για την εκροή δισεκατομμυρίων από τη χώρα μας. Είναι αυτοί που έκοψαν τις συντάξεις και λήστεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, που οδήγησαν τους ελεύθερους επαγγελματίες να ξυπνούν κάθε μέρα με το άγχος αν θα κλείσουν και τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους αν θα απολυθούν. Αργά επικαλείται τη μεσαία τάξη η ΝΔ. Εμείς την ευγνωμονούμε για όσα πρόσφερε και της ζητάμε συγγνώμη για ολιγωρίες και λάθη που μπορούσαν να αποφευχθούν.

  • Ποιο είναι το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου; Είναι αυτό αρκετό να εξουδετερώσει την πρωτιά της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη;

Το διακύβευμα είναι μια πλήρης και ολική οπισθοδρόμηση, στις εφιαλτικές ημέρες του 2010-2014 και των μνημονιακών πολιτικών ή μια ευρωπαϊκή χώρα, με κοινωνικό κράτος και στήριξη των υγειών παραγωγικών δυνάμεων. Αν αυτό γίνει κατανοητό από τους Έλληνες πολίτες, τότε αρκεί για να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

  • Η Προοδευτική Συμμαχία παραμένει στρατηγική επιλογή ή είναι μια ευκαιριακή κίνηση;

Η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί  την κύρια έκφραση του προοδευτικού κόσμου. Είναι ο μεγάλος προοδευτικός χώρος που εκφράζει πλατιές κοινωνικές ομάδες και προοδευτικά πολιτικά ρεύματα, που έχουν βρει συνισταμένη πολιτική κατεύθυνση. Άλλωστε πάντα ο προοδευτικός κόσμος εκφραζόταν μαζικά μέσα από ένα πολιτικό χώρο. Δεν είναι μια ευκαιριακή κίνηση. Είναι η επιλογή των προοδευτικών πολιτών της χώρας μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: