Ο Δήμος Σαρωνικού συστήνει προσοχή στους δημότες, μετά τις νέες καταγγελίες για δηλητηριάσεις ζώων

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για δηλητηριάσεις ζώων, ο Δήμος Σαρωνικού συστήνει στους δημότες προσοχή, ιδιαίτερα στην Κεντρική Πλατεία των Καλυβίων, καθώς αδίστακτοι έχουν τοποθετήσει δηλητήρια που δεν διακρίνονται εύκολα.

Ο Δήμος Σαρωνικού καταδικάζει κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τόσο των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, όσο και των ανθρώπων που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες.

Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την υπεύθυνη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συνεχίζεται, με το πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών που  υλοποιείται συστηματικά σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών του Δήμου.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4039/2012, η θανάτωση των ζώων με φόλες είναι αξιόποινη πράξη, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Η συγκεκριμένη πράξη, μάλιστα, διώκεται αυτεπάγγελτα, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε λάβει γνώση αυτού του εγκλήματος με οποιονδήποτε τρόπο, έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

 

‘πρώτες βοήθειες για ζώα’
Τυχαία δηλητηρίαση
Τα κουτάβια, οι παιγνιδιάρικοι μεγάλοι σκύλοι και οι σκύλοι που πλήττουν, είναι επιρρεπείς σε τυχαίες δηλητηριάσεις. Κρατήστε κάθε τοξική ουσία μακρυά από τα σκυλιά σας. Φροντίστε να μην τρώει ο σκύλος σας από έξω προκειμένου να τον προστατέψετε από κακόβουλες ενέργειες (φόλες κλπ). 
 
 
Ενδείξεις δηλητηρίασης είναι ο εμετός, οι αφροί στο στόμα, σιελλόροια, τρέμουλο, η διάρροια, η λιποθυμία, οι κρίσεις και το κώμα.
 
 
Εάν το δηλητήριο έχει ενεργήσει και ο σκύλος έχει χάσει τις αισθήσεις του πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό μαζί με ένα δείγμα της ουσίας που έχει καταπιεί, αν το έχετε. Η αντιμετώπιση θα είναι αποτελεσματική αν ο γιατρός εντοπίσει αμέσως τον τύπο του δηλητηρίου.
 
 
Αν δείτε το σκύλο σας να παρουσιάζει κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα, σημαίνει ότι έχει καταπιεί κάποιο ισχυρό δηλητήριο. Επικοινωνείτε με το γιατρό και παράλληλα δίνετε κάποιο εμετικό στο σκύλο προκειμένου να προλάβετε την απορρόφηση του δηλητηρίου.
 
 
Ένα απλό κι έυκολο εμετικό είναι το αλατόνερο (μια κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι νερό) ή το γάλα.
Ακόμη καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια είναι το ειδικό καρβουνάκι, το οποίο δεσμεύει το δηλητήριο στο στομάχι και δεν το αφήνει να κυκλοφορήσει στο αίμα, μέχρι να πάτε στον κτηνίατρο. Το καρβουνάκι μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον κτηνίατρό σας και να το έχετε στο φαρμακείο σας για ώρα ανάγκης.
 
Πηγή: – Dr Bruce Fogle
Η φροντίδα του Σκύλου
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: