Μαξίμου: Παράθυρο για «αντινομοσχέδιο»

«Δεν έχουμε δεχτεί ακόμη πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, δεν είναι αυτό το τελικό κείμενο της συμφωνίας»

Κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν ότι αρκετά σημεία του κειμένου με τα 140 προαπαιτούμενα βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Η κατάθεση και ψήφιση νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα ακυρώνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ετοιμάζεται, και πρόκειται να ψηφιστεί το διήμερο 17 – 18 Μαΐου από την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιδράσει, αν δεν εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα για το χρέος μέχρι το 2018.

Αυτή είναι η απάντηση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού στο ερώτημα πώς θα γίνει πράξη η πολιτική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και σήμερα επανέλαβε ότι χωρίς τη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα που πρόσφατα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

«Θα αντιδράσουμε με τον μοναδικό τρόπο που προσφέρεται στις δημοκρατίες» σημειώνει επί λέξει στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε διενέργεια εκλογών ή δημοψηφίσματος αλλά στην κατάθεση νομοσχεδίου, ως τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα κάνει πράξη την πολιτική δέσμευση του κ. Τσίπρα.

Η ίδια πηγή πάντως δεν απάντησε στο ερώτημα αν έχουν ενημερωθεί για την πρόθεση αυτή οι εκπρόσωποι των θεσμών. Παράλληλα, ως προς τη θέση που διατύπωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού να συμπεριληφθεί γραπτώς στο κείμενο της συμφωνίας, στο Μαξίμου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η συμπερίληψη μιας αναφοράς στο σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα, περί μη εφαρμογής τους αν δεν συντρέξει κάποια προϋπόθεση στο μέλλον, δεν θα είχε καμία νομική ισχύ. 

Την ίδια στιγμή, πηγές του Μαξίμου αρνούνται κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2022, όπως ακριβώς αναγράφεταιστο κείμενο με τα 140 προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

Αφήνουν, δε, να διαρρεύσει ότι «αυτό είναι μόνο ένα draft από αυτά που υπάρχουν. Τόσο το ύψος όσο και η χρονική διάρκεια της υποχρέωσης της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα είναι θέμα διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να λήξει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου».

Η ίδια πηγή έλεγε μάλιστα ότι υπάρχουν και άλλα σημεία από το κείμενο που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, ενώ παρέπεμπε για τελικά συμπεράσματα στο τελικό κείμενο της συμφωνίας που – όπως έλεγε – θα προκύψει από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 του μήνα.  

naftemporiki.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: