ΝΔ στη Βουλή: Η Αυτοδιοίκηση στο στόχαστρο -Όλες οι παρεμβάσεις

Σε επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, βρέθηκαν θέματα της Αυτοδιοίκησης στη Βουλή. Κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 14 βουλευτών της ΝΔ, τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων για τα οποία κλήθηκε να απαντήσει ο υπ. Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει θέσει στο στόχαστρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πρωτοβουλίες της εξαντλούνται στον σχεδιασμό για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, χωρίς θεσμικό διάλογο με την ΚΕΔΕ και με μείωση της χρηματοδότησης των δήμων.

Στην αιχμή της κριτικής που άσκησαν οι βουλευτές της ΝΔ βρέθηκε και το ζήτημα της ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενεργεί κατά τρόπο αντισυνταγματικό και απειλεί όσους δημάρχους αρνούνται να ανανεώσουν τις συμβάσεις, με παραπομπή τους στα πειθαρχικά.

Αντίστοιχες επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση και για την υποχρηματοδότηση που, όπως είπαν έχει ως συνέπεια, την αδυναμία λειτουργίας κοινωνικών δομών που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως αντίβαρο στην ανθρωπιστική κρίση.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η καθυστέρηση που σημειώνεται για την αποσαφήνιση του καθεστώτος διαχείρισης των παραλιών, την ίδια ώρα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του Μάκη Βορίδη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει τορπιλίσει το διάλογο με την ΚΕΔΕ, δεν σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία, την ίδια ώρα που ανακύπτουν με οξύτητα πολλά ζητήματα. Για το θέμα της χρηματοδότησης, είπε ότι, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ρυθμίσει το ζήτημα των παρακρατηθέντων, σήμερα αυτά δεν αποδίδονται και ταυτόχρονα στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών. Δραματική είναι εξάλλου η κατάσταση, όπως περιέγραψε και για τις δομές φτώχειας που λειτουργούσαν οι δήμοι και εξυπηρετούσαν χιλιάδες ανθρώπους σε ένδεια αλλά σήμερα καθυστερεί να προγραμματιστεί η χρηματοδότησή τους.

Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τεράστιο το ζήτημα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Όπως τόνισε, ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων αυτών εργαζόταν σε καθαριότητα, είτε επειδή ήταν τουριστικοί δήμοι είτε επειδή είχαν εξοχικές κατοικίες, και χρειάζονταν προσωπικό σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους αιχμής. Στη συνέχεια όμως η κυβέρνηση έδωσε παράταση στις συμβάσεις αυτές με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αν και πολλοί δήμοι, δεν επιθυμούν την ανανέωσή τους, διότι δεν έχουν τις αντίστοιχες ανάγκες, με συνέπεια να απειλούνται με παραπομπή στα πειθαρχικά συμβούλια.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν αξιοποιεί τη γνώση και εμπειρία των δομών της αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό ενώ σε ό,τι αφορά στις παραλίες κάλεσε την κυβέρνηση να ρυθμίσει το καθεστώς, να βάλει σταθερούς κανόνες και να τις παραδώσει στους δήμους καθώς ήδη η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς προέβλεψε ότι εξαιτίας του ζητήματος της ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνοι, πολλοί δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη. «Οι δήμαρχοι πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και όχι να καλούνται στα πειθαρχικά διότι θέλουν να τηρηθεί το σύνταγμα», είπε ο κ. Γεωργαντάς και κάλεσε την κυβέρνηση, αν θέλει να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να προκηρύξει μόνιμες θέσεις ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όλοι.

Η ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι σε διάλογο με την ΚΕΔΕ και ότι συνομιλεί μόνο με όσους συμφωνούν μαζί της. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο πόρισμα της επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση που είδε το φως της δημοσιότητας και δημιούργησε «τρικυμία» καλώντας την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τι σχεδιάζει να πράξει.

Για πολιτική γύμνια στο θέμα της αυτοδιοίκησης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κώστας Καραγκούνης που είπε ότι η απαξίωση του θεσμού αποτυπώνεται στην υποχρηματοδότηση και σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και έχει καταστήσει τους δήμους επαίτες και ικέτες καθώς τους παρεμποδίζει και σε κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους, τους δήμους, είπε η Σοφία Βούλτεψη και κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη ότι δεν κάνει άλλο από το να περιοδεύει την Ελλάδα και να υβρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλώντας τον «χυδαίο λαϊκιστή». «Μα για πείτε μας τώρα, ποιος είναι χυδαίος λαϊκιστής; Αυτός που λέει τις απόψεις του που συμβαδίζουν με την πραγματικότητα ή αυτός που έλεγε τα δικά σας ψέματα πριν τις εκλογές του 2015;», είπε η Σ. Βούλτεψη σημειώνοντας πως σήμερα όλες οι προεκλογικές κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανύπαρκτες.

Ο Ιάσων Φωτήλας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε.

Σκουρλέτης: Ταλιμπάν της ΝΔ οι δήμαρχοι που απολύουν συμβασιούχους

Επίθεση στους βουλευτές της ΝΔ για το θέμα των συμβασιούχων αλλά και των προσλήψεων εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν με θέμα: «Η Αυτοδιοίκηση στο στόχαστρο της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ» ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

 

“Είναι οι δήμαρχοι που θα κρίνουν τη συνταγματικότητα ενός νόμου; Δεν έχει δηλαδή το δικαίωμα η Αποκεντρωμένη να εγκαλεί έναν δήμαρχο για τη στάση του; Υπάρχουν δήμαρχοι που δεν τιμούν τον αυτοδιοικητικό τους ρόλο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης αναφορικά με το θέμα των συμβασιούχων. Και πρόσθεσε: “Να μου πείτε για τις αποφάσεις Επιτρόπων αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κρίνει θετικά το νόμο. Το θέμα πρέπει να λυθεί από την Ολομέλεια…. Αλλά να βάζετε κάποιους ανθρώπους που είναι ταλιμπάν του κόμματος σας και οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τώρα τους επικαλείστε….”. Και ο υπουργος Εσωτερικών κατέληξε: “Εσεις δημιουργήσατε το θέμα των συμβασιούχων παραβιάζοντας και την Ερωπαϊκή Νομοθεσία. Κι εμείς θα το λύσουμε.Δεν προσφέρετε για φθηνό εντυπωσιασμό. Μιλάμε για ανθρώπους”.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γράψει εφτά αιρετοί σε όλη τη χώρα είναι αυτοί που έχουν προχωρήσει στην απόλυση συμβασιούχων, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις ναπαρεμβαίνουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. 

 

Αναλυτικά σημεία της πρωτολογίας του υπουργού Εσωτερικών: 

Σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ:

«Δεν υπήρξε καμία περικοπή προς τους ΟΤΑ, 326 εκ. απορροφήθηκαν από τους Δήμους και έρχονται 2,2 δις για έργα από το ΕΣΠΑ. Καλό λοιπόν είναι να κάνουν κάποιοι την αυτοκριτική τους…»

Για την Κινητικότητα:

Ακούω διάφορα να λέγονται για την Κινητικότητα. Περίεργο βεβαίως, διότι όπως ξέρετε η Κινητικότητα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Προέχει να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα και να αποσταλούν από τους δήμους τα οργανογράμματα. Να ξεκαθαριστεί ότι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες στα οργανογράμματα δεν καλύπτονται οι οργανικές θέσεις κατά 65%, η Kινητικότητα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Αυτό αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα».

Για τις προσλήψεις:

«Λάβαμε τα στοιχεία του ΑΣΕΠ του 2009. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν σε δήμους της Β’ Αθήνας. Τυχαίο; Δεν αποκαλύπτει αυτό προθέσεις για πελατειακές σχέσεις; Εμείς κάναμε προσλήψεις σε μικρούς νησιωτικούς δήμους»

Παραλίες ΟΤΑ:

«Για την διαχείριση των παραλιών, ήδη προχώρησαν οι διαδικασίες και εντός της εβδομάδας αναμένεται η σχετική ΚΥΑ που θα περνάει η διαχείριση στους δήμους. Δεν υπάρχει λόγος να μας εγκαλείτε επειδή κάνουμε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο».

Απλή αναλογική:

«Η απλή αναλογική είναι γεγονός ότι ξεβολεύει το αυτοδιοικητικό κατεστημένο. Θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει έδαφος συναινέσεων και όχι κομματοποίησης».

Για ΚΕΔΕ:

«Εμείς δημιουργήσαμε μια βάση συζήτησης. Παρατηρήσαμε να μαζεύονται δήμαρχοι στενού κομματικού χώρου για να κάνουν σόου, να τραβήξουν βίντεο για να πάνε στους δήμους τους να τα προβάλουν και να αποδείξουν ότι “κάτι” είπαν. Δεν είναι αυτή η βάση συζήτησης που εμείς επιθυμούμε».

Για τον Καλλικράτη:

«Όπως βλέπετε προχωράμε με μελετημένα βήματα. Δεν ανοίγουμε ακόμη θέματα χωροταξικού, εκτός κάποιων μικρών εξαιρέσεων. Αυτό όμως δεν μας αποκλείει από το να συζητάμε και να αποφασίζουμε για θεσμικά ζητήματα».

Σκουρλέτης: «Κανείς δεν επέβαλε σε δήμαρχο ποιες προσλήψεις να κάνει»

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή ο υπ. Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στέρησε το 60% των πόρων στους δήμους και εκείνη ήταν που προκάλεσε την ανεπανόρθωτη ζημιά στη Δημοτική Αστυνομία.

Σχετικά με τους συμβασιούχους πρόσθεσε στην προηγούμενη εισήγησή του ότι «κανένας δεν επέβαλε σε δήμαρχο ποιους να πάρει». Άλλωστε, όπως είπε, όλα τα αιτήματα προσλήψεων υποβάλλονται από τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και «νοικοκύρηδες» δήμαρχοι ανεξαρτήτως από ποιο κόμμα προέρχονται ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην ΚΕΔΕ επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να επικοινωνεί μαζί τους, αλλά δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε σόου και παραστάσεις για λόγους εντυπωσιασμού.

aftodioikisi.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: