Υψηλό αίσθημα ευθύνης από το σύνολο των δημ. συμβούλων Σπάτων – Αρτέμιδας και τελικώς “ναι” στη ΜΠΕ για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι (Φωτός)

Επιδεικνύοντας υψηλότατο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον των πολιτών των Σπάτων και της Αρτέμιδας, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου έδωσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής το πράσινο φως για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.
 

notioanatolika.gr

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση η οποία διήρκεσε περισσότερο από έξι ώρες με μικροεντάσεις αλλά και ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση με τους ειδικούς η ΜΠΕ εγκρίθηκε με ψήφους 21 έναντι 5 όχι και ενός “παρών”.

Επί δύο και πλέον ώρες το σύνολο των δημοτικών συμβούλων “ανέκρινε” τον εκπρόσωπο της εταιρείας που έχει αναλάβει την αξιολόγηση της Μελέτης θέτοντάς του καίρια ερωτήματα.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι πολιτών από την περιοχή της Αρτέμιδας που αντιτίθενται στο έργο επιμένοντας ότι η μοναδική λύση ήταν και παραμένει η Ψυτάλλεια.

Παρά τις μικροεντάσεις, που ήταν φυσικό να δημιουργηθούν κάποιες στιγμές, τόσο οι υπέρμαχοι του έργου του ΚΕΛ όσο και οι αντιτιθέμενοι σε αυτό άρθρωσαν υπεύθυνο και ουσιαστικό λόγο και επιχειρήματα γεγονός που καθιστά την αξία της απόφασης που ελήφθη ακόμη πιο σημαντική.

Υπέρ της θετικής παροχής γνώμης για τη ΜΠΕ (ναι) ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης Αντ. Τούντας, Σωτ. Δούρος, Δημ. Στάμος. Στ. Κατραμάδος, Δ. Φράγκος, Γ. Τούντας, Σωτ. Γιαννάκος, Αντ. Νομικός, Πην. Λίγκου, Γ. Μπασινάς, Γ. Ίσαρης, Ιωαν. Μωραίτη, Παν. Λάμπρου και Αθ. Λύτρα, από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης οι Χρ. Μάρκου, Χρ. Σερέτης, Π. Μπάτρης Γ. Αργυρός και Γ. Κουλοχέρης, από τον ΔΗΡΙΖΑ Ευαγγ. Ντελάκη, από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Δάρδαλης καθώς και ο ανεξάρτητος Χρ. Τσαντήλας.

Κατά της παροχής θετικής γνώμης (όχι) ψήφισαν από την παράταξη ΑΝΑΣΑ οι Άν Ραφτοπούλου, Χρ. Μαρλαντής και Ελ. Τσάκαλη καθώς και οι ανεξάρτητοι συνάδελφοί τους Β. Τυράκης και Γρ. Γερακόπουλος.

“Παρών” ψήφισε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Ζήση ενώ απόντες από τη συνεδρίαση και κατ’ επέκταση και από την ψηφοφορία, για διαφόρους λόγους, ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Μπέκας, Αντ. Φύτρος, Νικ. Κρόκος και Δον. Γκέλιας από τη συμπολίτευση και Π. Πουλάκης από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις μικροεντάσεις η πρόεδρος του δ.σ. Μαρία Ζήση διεύθυνε υποδειγματικά τη συζήτηση και μάλιστα στη διάρκεια της σχεδόν επτώρης συνεδρίασης σηκώθηκε μόλις μία φορά από το προεδρείο.

Από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος Δημ. Μάρκου κρατώντας χαμηλούς τόνους έκανε σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να χαθεί άλλη μία ευκαιρία για το καλό των Σπάτων και της Αρτέμιδας ενώ επεσήμανε ότι ήδη έχει εγκριθεί και το ποσό του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ για τη συμπλήρωση ουσιαστικά του αποχετευτικού σε περιοχές της Αρτέμιδας οι οποίες δεν εντάσσονται στον αρχικό σχεδιασμό του ΚΕΛ.

Εξίσου χαμηλούς τόνους κράτησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τ. δήμαρχος Χρ. Μάρκου ο οποίος επίσης τόνισε την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου τονίζοντας ότι ο ίδιος και η παράταξή του στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της προόδου του τόπου.

Με καθαρά πολιτικούς όρους “πάλεψε” για την αντίθετη άποψή της η επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Άννα Ραφτοπούλου (καθώς και οι άλλοι δύο δημ. σύμβουλοι της παράταξής της) θέτοντας καίρια ερωτήματα τόσο προς τον δήμαρχο όσο και προς τον μελετητή ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει τον αγώνα υπέρ των συμφερόντων των πολιτών της Αρτέμιδας, όπως αυτή τα εννοεί.

Σημαντικές εξάλλου ήταν και οι τοποθετήσεις τόσο της κας Ντελάκη όσο και του κου Δάρδαλη (ως επικεφαλής παρατάξεων) οι οποίοι αιτιολόγησαν απόλυτα τη θετική ψήφο που παρείχαν ενώ και ο κ. Γερακόπουλος με λακωνικό αλλά και περιεκτικό τρόπο αιτιολόγησε την αντίθεσή του στο έργο και τη ΜΠΕ.

Σημαντικές όμως ήταν οι επισημάνσεις και των εκπροσώπων συλλόγων της Αρτέμιδας οι οποίοι έλαβαν τον λόγο εξηγώντας και με επιστημονικούς όρους τις διαφωνίες τους.

Σε όλο αυτό το διάστημα παρών ήταν ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει την αξιολόγηση της ΜΠΕ κ. Τζήμας, ο οποίος απάντησε στον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους που έδειξαν ιδιαίτερα διαβασμένοι για το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Το διά ταύτα της εξάωρης συζήτησης ήταν ότι πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα έργου το οποίο θα αλλάξει την όψη των Σπάτων και της Αρτέμιδας οι οποίες επί δεκαετίες ταλανίζονται από τον εφιάλτη των βόθρων με πλήθος συνεπειών.

mpe1

mpe2

mpe3

mpe4

 

 
 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: