Αρχίζει η μεγάλη «μάχη» της Ουάσιγκτον για πλεονάσματα και νέα μέτρα

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι διακοπές του Πάσχα ουσιαστικά τελείωσαν χθες, με την έναρξη των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να αναζητηθεί λύση για το ελληνικό χρέος.

Της Δήμητρας Καδδά

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου σχεδιάζει να αναχωρήσει την Πέμπτη για να μετέχει στην κορύφωση των εργασιών (21-22/4). Παράλληλα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιχειρούνται διμερείς συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ με την κα Λαγκάρντ, τον κ. Σόιμπλε, αλλά και τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κ. Μνούτσιν.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να τεθεί και επισήμως στην «ατζέντα» των υπουργικών συναντήσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό προγραμματισμό. Αλλά η μεγάλη «ζύμωση» για το χρέος αναμένεται να γίνει σε «υψηλότερο» επίπεδο.

Βρέχει εκθέσεις από σήμερα

Οι πρώτες «ενδείξεις» προθέσεων του ΔΝΤ φάνηκαν ήδη από σήμερα με τη δημοσίευση της έκθεσης του Ταμείου για το World Economic Outlook με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, ενώ αύριο ανακοινώνονται οι εκθέσεις για το Fiscal Monitor και το Global Financial Stability Report με τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά.

Θα πλαισιωθούν την Παρασκευή από μία ακόμη σημαντική ανακοίνωση, αυτή του πλεονάσματος του 2016 που θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ, με τις πρώτες πληροφορίες από Ελλάδα αλλά και Κομισιόν να κάνουν λόγο για επίδοση 6 φορές και πλέον πάνω του στόχου που έχει τεθεί στο μνημόνιο (ο στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016).  

Το πακέτο εκθέσεών του ΔΝΤ θα δώσει μία πρώτη αίσθηση για το πώς θα διαμορφωθεί η «πρόβλεψη» του Ταμείου για τα μελλοντικά πλεονάσματα και ειδικά γι’ αυτό του 2018 (τότε ξεκινά ο στόχος για επίδοση στο 3,5% του ΑΕΠ). Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου (σ.σ. στις 24 Απριλίου η Eurostat θα κοινοποιήσει το «πόρισμά» της για το κατά πόσο το πλεόνασμα αυτό είναι ορθό), θα αναδειχθεί από την ελληνική πλευρά σε έναν μοχλό πίεσης για τις δημοσιονομικές αποφάσεις που θα πρέπει να «κλειδώσουν» στην Αθήνα επιχειρώντας να πείσει ότι πρόκειται για επίδοση που θα έχει μόνιμη διάρκεια.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2023 και τα μέτρα του 2019-2020

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ουάσιγκτον θα καθορίζουν την ατζέντα των θεσμών που σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα (στις 24/25 Απριλίου) για την τεχνική και την συνολική πολιτική συμφωνία.

Οι δανειστές θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το πακέτο των μέτρων των περίπου 4 δισ. ευρώ (σ.σ. τα μέτρα πρέπει να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ και ανάλογα με το που θα κλειδώσει η πρόβλεψη για την ανάπτυξη, θα διαμορφωθεί και το τελικό ύψος τους). Το πακέτο θα εφαρμοσθεί από το 2019- 2020 (με μεγάλο αγκάθι τις συντάξεις) και θα πλαισιωθεί από το ισόποσο πακέτο αντίμετρων τα οποία όμως θα εφαρμοσθούν από το 2019, μόνο αν το 2018 η «υπεραξιολόγηση» που θα γίνει με το τέλος του προγράμματος (και με αποφασιστικό τον ρόλο του ΔΝΤ) δείξει ότι διασφαλίζονται τα πλεονάσματα.

Επίσης οι θεσμοί μαζί με την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το δημοσιονομικό πλαίσιο των επόμενων ετών με την βασική πρόταση να κάνει λόγο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για μία 5ετία, δηλαδή έως το 2023.

Το ορόσημο της 22ας Μαΐου

​Ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται είναι να γίνει εφικτή η συνολική συμφωνία έως την 22α Μαΐου που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup ή και νωρίτερα (δεν αποκλείεται έκτακτη σύνοδος αν υπάρξει επαρκής πρόοδος). Εως τότε όμως πρέπει να γίνουν πολλά.

Οι θεσμοί πρέπει όταν επιστρέψουν στην Αθήνα (από τις 24-25 Απριλίου), να συμφωνήσουν τεχνικά με την κυβέρνηση (Staff Level Agreement). Θα πρέπει μετά να έρθουν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, να οριστικοποιηθεί η έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA – Debt sustainability analysis), τα κείμενα των μνημονίων με την ΕΕ (SΜoU/Τεχνικό Μνημόνιο), αλλά και με το ΔΝΤ (MEFP) το οποίο θα πρέπει να συνοδευθεί από την νέα Δανειακή Σύμβαση που θα πρέπει να περάσει προς έγκριση και από το ΔΣ του Ταμείου.

Μόνο όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά τα βήματα που περιλαμβάνουν και τις αποφάσεις για το χρέος μπορεί να υπάρξει η απόφαση εκταμίευσης του επόμενου πακέτου δόσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα για τις μεγάλες λήξεις του Ιουλίου.

capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: